Keramiikkauuni, tuo keraamikon tärkein apulainen, on minua auliisti  palvellut.. Kunnes,  tänä vuonna on ollut pientä vastarintaa havaittavissa.  Uuni on ollut minulla käytössä jo  kahdeksan vuotta.  Merkiltään se on Naber ja kooltaan 150 litrainen.  Kertaakaan siihen ei vastuksia ollut  tänä aikana vaihdettu. Uuni on ostettu käyytettynä, mutta uskoisin, vastusten olevan alkuperäiset.

Jo jonkin aikaa oli sivuseinän yksi vstuskierre  roikkunut uhkaavsti. Ja kappas vain,  vajaa kuukausi sitten, juuri ennen Lahden koiranäyttelyä,  lasituspolton päätteeksi kun avasin uunin, minua odotti ikävä yllätys.  Vastus oli  napsahtanut poikki! Siinä sitten  jäi poltot vähäksi aikaa tekemättä.

Siltä seisomalta tilasin uuden vastuksen Varnialta. Sieltä  sain  todella ammattitaitoista ja hyvää palvelua!  Mieheni Ilkka  taidokkaasti vaihtoi uuden vastuksen paikoilleen.  lastasin  uuniin raakapolton ja kaikki sujui hyvin!

Seuraava poltto oli puolestaan lasituspoltto. Menin illalla käymään pajalla ja tarkastamaan polttotilannetta. Nyt ei hyvältä näyttäneet uunin asetukset.  Koodi F1. vilkkui  näytössä, eli jotain oli todella pielessä.  Lämpötila ei noussut tarpeeksi, nIinpä sammutin uunin. Seuraavana aamuna vasta pääsin tarkastamaan tilannetta, kun  uuni oli jäähtynyt ja sain oven auki.  Syykin  löytyi: nyt oli takaseinän vastus mennyt poikki. Sekin oli jo jonkin verran roikkunut, ja osain sitä hiemn odottaakin, että sieltä se syy löytyisi.

Nyt oli sitten aika tilata  uuniin kaikki muutkin  uudet vastukset, takseinään toiseen sivuseinään ja oveen. Kyllähän se taloudellista tilannetta taas tulisi horjuttamaan!  Mutta ei auttanut, kun tarttua luuriin ja tehdä taas tilaus. Tiedossahan se oli että kyllä ne kaikki vastukset uuniin kerralla kannattaisi yleensä  vaihtaa.

No mutta nyt on uudet vastukset tulleet ja laitettu kiinni. Uunissa oli  eilen ensimmäinen lasituspoltto uusilla vastuksilla. Nyt jännittää todella! Onko lasitteet muuttuneet,  tai onko lämpötiloissa tapahtunut  nousua tai laskue verraten edellisiin vastuksiin. Pahin pelko tietysti kohdistuu juurikin noihin lasitteisiin tuotteiden väreihin. Mitä jos niistä ei tulkaan enää samanvärisiä kuin ennen... jotakin selviää kun saan uunin oven auki!